Actieradius: 3 manieren hoe Scoozy Range anxiety wegneemt.

01.

weergave van actieradius in km op het display.

Op het display kun je zien hoeveel kilometer je nog kunt rijden: zo weet je altijd waar je aan toe bent.

02.

Standaard uitgerust met een Li-ion accu.

Ongeëvenaarde innovatie door standaarduitrusting met een lithium-ion accu met een constant groot bereik. 

03.

extra energie door regeneratief remsysteem.

Door het regeneratief remsysteem gaat Scoozy bij alle temperaturen slim om met de energie.

Iedereen die met een elektrisch voertuig rijdt herkent het wel. Range anxiety, de angst om met een lege batterij langs de weg te stranden met je scootmobiel. In deze blog leggen wij meer uit over hoe de actieradius van een scootmobiel berekend en bepaald wordt, welk effect de soort accu en externe factoren op de range hebben en hoe ver je nu echt kunt rijden met Scoozy.

Hoe de actieradius van een scootmobiel berekend wordt

Scoozy is getest volgens de Europese norm voor scootmobielen, de zogenaamde EN12184. Deze norm beschrijft niet alleen wat er getest moet worden maar ook hoe je moet testen. Uit deze test komt dan een theoretische actieradius voor iemand die 100 kg weegt.

Met een testpersoon met gewicht aangevuld tot 100 kg wordt Scoozy 10 rondjes met de klok mee en 10 rondjes tegen de klok in op maximale snelheid over een vierkant test track gereden. Dit gebeurt binnen bij kamertemperatuur. Daarbij wordt het stroomverbruik gemeten met een ampère-uur meter. 

 • C = capaciteit van de accu in ampère-uur
 • D= 20 x de lengte van de testtrack, gemeten over de middenlijn in meters
 • E = stroomverbruik in ampère-uur gedurende de test

Scoozy C heeft op basis van deze test met een accu van 33,6 Ah een theoretische range van ongeveer 50 km. Maar hoe ver kun je er nu echt mee rijden en waarvan is de range in de praktijk afhankelijk?

De actieradius van Scoozy in de praktijk

De actieradius in de praktijk hangt af van veel zaken: denk aan gebruikersgewicht, temperatuur, hellingen, ondergrond (asfalt of onverhard), bandenspanning, rijgedrag (optrekken en afremmen), snelheid of tegenwind. Dé actieradius bestaat in dat opzicht dan ook niet. Om toch een gevoel te geven van de actieradius in de praktijk hebben wij dit getest.

We hebben in het duingebied van Den Haag de accu leeggereden en de rit gelogd op de app Strava. Tijdens deze praktijktest hebben we met Scoozy ongeveer 43 km kunnen rijden.  

Bekijk hier de ritgegevens van Strava:

 • Afstand: 42,88 km
 • Ondergrond: verhard en onverhard
 • Landschap: hellingen tot >10⁰
 • Temperatuur: 9⁰C
 • Gevoelstemperatuur: 5⁰C
 • Gemiddelde snelheid: 14,5 km/h
 • Luchtvochtigheid: 91%
 • Windsnelheid: 33,2 km/h
 • Windrichting: Zuid-zuid-oost
 • Weer: bewolkt, van tijd tot tijd regen
 • Gebruikersgewicht: 80 kg.

Bekijk hier de video van de testrit:

Zo zie je dus hoe in dit geval de verschillende omstandigheden van invloed zijn geweest op het bereik. Scoozy berekend tijdens het rijden actief hoeveel kilometer je nog kunt rijden als je op dezelfde manier door blijft rijden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wel is het belangrijk dat je Scoozy altijd oplaadt wanneer de range onder de 10 km komt. Je kunt namelijk onder een range van 7 km alleen nog in de Drive-mode rijden (tot 7 km/u). De accuspanning komt dan onder de 40 Volt. Dit voltage schommelt wanneer je bijvoorbeeld hard optrekt of net een heuvel op rijdt.

5 voordelen van een lithium accu vs een loodaccu

Scoozy is standaard uitgerust met Li-ion accu en dit geeft t.o.v. een lood accu 5 voordelen voor het energieverbruik.

 1. Gewicht: Een loodaccu is een stuk zwaarder dan een lithium accu, de lithium accu is wel 4 keer zo licht als een lood accu waardoor het ook weer minder energie kost om te rijden.
 2. Langere levensduur: De capaciteit van een accu neemt bij iedere laadcyclus een klein beet je af. Alleen het voordeel van een li-ion accu is dat deze veel langer zijn capaciteit behoud. Een Lithium accu gaat zomaar 3 tot 4 keer zolang mee, tot wel 1500/2000 laadcycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert.
 3. Snel en efficiënt laden: Lithium accu’s kunnen zeer snel geladen worden tot 100% capaciteit. Bij loodaccu’s is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. In het geval dat de accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de Lithium accu niet beschadigd raken.
 4. Weinig verloren energie: Lithium accu’s zijn aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. Lithium accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100% t.o.v. 85% bij het overgrote deel van loodaccu’s.
 5. Klimaat bestendigheid: Zowel loodaccu’s als Lithium accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de Lithium accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een Lithium accu bij een temperatuur van -20˚C een capaciteit van 80% terwijl dit bij een loodaccu slechts 30% is.
Scoozy C met lader op elektriciteit.

De invloed van lage temperatuur op de actieradius

Temperatuur heeft zoals gezegd invloed op de actieradius. De capaciteit van een lithium-ion accu neemt af wanneer het kouder is. Dit is niet blijvend. Wanneer het weer warmer is dan neemt die capaciteit ook weer toe. In de praktijk zagen we bij een testrit met een buitentemperatuur van -6⁰C en een gevoelstemperatuur van -12⁰C, dat de kerntemperatuur van de accu 9⁰C bleef door de warmte die de motor ontwikkelt tijdens het rijden. Daarmee bleef de invloed van de kou op de actieradius bij die rit beperkt.

Scoozy remt regeneratief. Dat betekent dat remenergie weer teruggaat naar de accu. Een Lithium accu kan echter alleen boven 0⁰C geladen worden omdat hij anders zou beschadigen. Om die reden heeft Scoozy een verwarmingselement die de accu boven 0⁰C houdt zodat je altijd kunt rijden.

connect met SCoozy community

Deel jouw rit met andere Scoozy gebruikers en inspireer elkaar met nieuwe avontuurlijke tochten.

Stap 1

Start scoozy

Plan een mooie tocht met Scoozy door een stad of een natuurgebied.

Stap 2

volg ons op STRAVA

Zoek Scoozy Empowering Independent Mobility en volg ons.

Stap 3

Deel jouw rit

Deel jouw rit, sluit aan bij de Scoozy community en inspireer elkaar.

Delen op

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin