‘Trust me, I’m an engineer’

Scoozy is bijna ready-to-go! En daar is een enorm ontwerpproces aan vooraf gegaan. Arnout en Mitchel, onze mechanical engineers van het technisch team, zijn daar een grote spil in geweest.

Hoe ziet het ontwerpproces van Scoozy eruit?

Mitchel: Je krijgt de opdracht om een bepaald onderdeel vorm te geven, zoals bijvoorbeeld de armleuning of wielkappen, en daar komt een heel pakket aan eisen bij mee. Zo moet je rekening houden met veiligheid, maar het nieuwe onderdeel moet ook binnen het geheel van Scoozy passen. Hiervoor ga je eerst brainstormen en het beste idee werk je vervolgens in 3D op de computer uit, zodat je het visueel voor je hebt.

Arnout: Wanneer je je idee 3D hebt uitgewerkt, kom je er altijd wel achter dat er iets niet in het geheel past.

Mitchel: Zodra het 3D allemaal klopt, ga je je idee testen in de werkplaats. Hier maak je de proof of concept en kom je erachter of alle materialen, zoals boutjes en moertjes, passen. En uiteindelijk ga je je hele concept weer versimpelen. Een principe wat hierbij heel belangrijk is, is less is more. Het concept moet uiteindelijk simpel, mooi en makkelijk te maken zijn. Dat scheelt allemaal tijd en geld in de latere productie. Om dit te bereiken moet je vaak creatief denken. Zo bestaat de armleuning nu bijvoorbeeld uit één sterke koker als kern, waar dit eerst een complex onderdeel was met verschillende stukken staal. Andere bedrijven geloofden niet dat we dit stuk konden versimpelen en tegelijkertijd de sterkte en functie konden bewaren. Mooi dat het ons toch gelukt is!

Scoozy velgen

Hoe worden de concepten getest?

Arnout: Eigenlijk test je het als gebruiker, zo moeten alle functies ook uiteindelijk gevalideerd worden. Daarnaast hebben we het stuursysteem getest zoals Ikea ook meubels test. Met een constructie aan de muur laat je Scoozy automatisch urenlang heen en weer sturen, om te testen of het systeem sterk genoeg is.

Ontwerpen van A tot Z

Mitchel: ‘Ik hou ervan om mee te kunnen werken aan het hele proces, van design tot eindproduct. Bij andere bedrijven ben je vaak verantwoordelijk voor één klein onderdeeltje. Hier maak je alles mee. Zodra we zijn opgeschaald, heb ik het proces gezien van 1 Scoozy tot 10.000 Scoozy’s’.

Arnout: ‘Het is heel vet om iets from scratch te bedenken en te bouwen. De ene week teken je het op de computer en een week later heb je het in de hand. Je leert dingen die je van te voren nooit bedacht had. Daarnaast heeft de gebruiker ook echt wat aan ons werk, en het is nog milieuvriendelijk ook’!

Lees ook: Mobiliteit dat past als een handschoen

Delen op

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin