Mobiliteit dat past als een handschoen

In 2011 sprak Job (van de Kieft, CEO Scoozy) op TEDxDelft over elektrisch rijden uit zijn eigen persoonlijke ervaringen met het Nuon Solar Team, een elektrische scooter, maar ook vanuit zijn werk bij TNO op het gebied van elektrisch rijden. Sinds 2011 is er enorm veel veranderd in duurzame mobiliteit. Elektrische auto’s en laadpalen zie je overal terug op straat. 2 jaar na dit optreden kwam Job op het idee dat later Scoozy zou gaan worden. En in Scoozy zijn de belangrijkste ideeën uit deze TEDtalk nog steeds actueel: zorg dat je minder verbruikt door lichte en kleinere voertuigen te gebruiken die je passen als een handschoen. Dat, in combinatie met elektrische aandrijving, geeft werkelijke vrijheid en onafhankelijkheid om erop uit te gaan en om nieuwe avonturen te beleven.

Wist je dat New York in 1897 elektrische taxi’s had? Hoe komt het dat we meer dan 100 jaar later nog steeds in brandstof slurpende auto’s rijden? Wat weerhoudt ons? Dat komt door 3 dingen:

1. Olie-verslaving

We zijn verslaafd aan olie. We verbruiken meer olie dan dat we nog vinden en de vraag naar olie groeit nog steeds. We zijn zo druk in het hier en nu, dat we morgen vergeten. We zijn volledig afhankelijk van olieproducerende bedrijven en landen, dat we op hun strategie steunen. Als je blindelings steunt op anderen, dan verlies je altijd.

2. Bureaucratische mindset

Ik (Job, red.) heb een elektrische scooter en woonde voorheen op de tweede verdieping. Een laadpaal op straat was dus noodzaak. Maar de gemeente was het hier nog niet mee eens, want ik had daar minstens 7 vergunningen voor nodig. Ik kon het maar beter niet eens proberen, want ze hadden er nog geen beleid voor. Dus ik zou het toch niet krijgen.

3. Obstakel-denkers:

“Elektrische kracht komt nog steeds van een kolencentrale, dus voor het milieu maakt het niet uit”.

“Als de batterij niet beter wordt, dan gaat elektrisch rijden niet gebeuren”.

Elektrisch rijden gaat over een nieuwe mindset. Het gaat over nieuwe mogelijkheden en over keuzevrijheid. Het gaat er niet om hoe ver een voertuig kan, het gaat erom hoe ver je moet gaan. Over het algemeen wonen mensen in Nederland ongeveer 20 kilometer van hun werk vandaan en het kost ze ongeveer 30 minuten om erheen te rijden. Maar wanneer ik bijvoorbeeld met de elektrische scooter naar mijn werk ga, dan kost het me net zoveel tijd, maar scheelt het me 70 euro aan brandstofkosten per maand. En hoe ik het laadpaal-probleem heb opgelost? Ik heb een plek  in de kelder van mijn kantoor gevonden, en daar laad ik nu mijn scooter op.

Elektrisch rijden is voor ons de perfecte manier om energie-efficiënte voertuigen te rijden. 80% van de Nederlandse mensen die naar het werk gaat, rijdt alleen. 1 persoon per auto, dat is een enorme verspilling van energie. Dat betekent: we hebben 1000 kg brandstof nodig om 75 kg te verplaatsen. Dus, hebben we echt betere batterijen nodig? Nee, we moeten onze mindset aanpassen. We moeten onze aerodynamica verbeteren en onze voertuigen zo ontwerpen dat ze ons perfect passen.

Zo zat het ook met de uitvinding van de eerste auto, toen men nog gewend was aan paard met wagen. De eerste auto is zo ontworpen dat het leek op een wagen. Het duurde even voordat auto’s hun eigen stijl kregen. Exact hetzelfde gebeurt nu met elektrische auto’s. We blijven elektrische auto’s vergelijken met de gebruikelijke auto’s. We bootsen zelfs het geluid na, omdat we niet gewend zijn aan stille auto’s.

We moeten de elektrische auto gaan waarderen als zijn eigen unieke manier van transport, met zijn eigen karaktereigenschappen. Elektrische auto’s kunnen ons energie-onafhankelijk maken. De gebruikelijke auto rijdt slechts op een beperkt aantal brandstoffen en zijn niet hernieuwbare fossiele brandstoffen. Maar wanneer we elektrisch rijden, kunnen we kiezen uit meerdere energiebronnen. We kunnen kiezen uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie. We kunnen er zelfs voor kiezen om onze eigen energie op te wekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen op ons dak. Dus, onze uitdaging is om genoeg energie te genereren en om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Elektrisch rijden geeft ons de mogelijkheid om onze eigen keuzes te maken, om energie onafhankelijk te worden. Het geeft ons de vrijheid ons eigen pad te volgen, om nieuwe ervaringen op te doen. En om onze wereld te verbeteren.

Uit: 2011 TedTalk Job van de Kieft, CEO Scoozy

Wil je updates als deze niet missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina!

Bekijk de volledige Tedtalk hier.

Lees ook: Wij zorgen voor de veiligheid, zo heb jij je vrijheid

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan en ontvang maandelijks een e-mail met alle laatste updates.