Van Solar tot Scoozy

Job van de Kieft reed Nuna3 over de finish in 2005 en werd met zijn team voor de derde keer wereldkampioen. Dit bepaalde zijn richting in ondernemerschap en duurzame mobiliteit. Nu werkt hij aan de Tesla onder de scootmobielen. “We zetten de nieuwe standaard voor een markt die al 40 jaar nauwelijks innoveert.” Aldus van de Kieft.
Nuon Solar Team

De finish van Nuna3 bracht alles bij elkaar

Wat een ongelofelijk gave tijd was het met het Nuon Solar Team. De finish van Nuna3 in Australïë bracht voor mij dan ook alles bij elkaar: de kick, het zichtbare, iets doen wat er toe doet, met een topteam een wereldprestatie zetten, het ondernemerschap om er te komen. Elektrisch rijden betekent voor mij ook onafhankelijkheid. Alle ingrediënten waar ik de meest duurzame vorm van energie van krijg; de energie van gemotiveerde mensen die samen echt alles kunnen bereiken.

Ik voelde dat ik het verschil kon maken

Na het Nuon Solar Team ontwierp ik voor mijn afstuderen, samen met de bedenker van Spyker-car, een nieuw voertuig dat later verkocht werd onder de naam Qugo. Ik wist toen, ik ga dit nog eens zelf doen maar dan voor een doelgroep waar ik echt iets voor kan betekenen. Ik ging aan de slag bij TNO waar ik als MKB manager projecten opzette op gebied van slimme en duurzame mobiliteit. En daar kwam ik erachter dat er één doelgroep is die al meer dan 40 jaar elektrisch rijdt: mensen die slecht ter been zijn met een scootmobiel. Voor deze mensen betekent elektrische mobiliteit echt onafhankelijkheid. Maar juist deze markt staat al 40 jaar nagenoeg stil qua innovatie. Voor mij een eye-opener, temeer omdat dit voertuig 2 grote problemen kent. Ten eerste worden ze als zeer stigmatiserend ervaren, waardoor mensen soms liever thuis blijven dan op een scootmobiel gezien worden. Daarnaast zijn scootmobielen onveilig. Vorig jaar overleden nog 41 mensen in Nederland door een ongeval met dit voertuig en 75% van de ongevallen met dit voertuig is eenzijdig. Ik voelde dat ik met mijn ideeën, achtergrond en netwerk het verschil kon maken en zag een enorme kans. Scoozy: de Tesla onder de scootmobielen.

Scoozy

Zo begon langzaam het idee te ontstaan voor Scoozy waarbij uitgebreid marktonderzoek en klantvalidatie het startpunt vormde. Het vergelijk met Tesla komt voort dat Scoozy er zo gaaf uit moet gaan zien dat iedereen er een wil hebben. Tegelijk wordt Scoozy intelligent en is voorzien van sensoren waardoor je bijvoorbeeld automatisch afremt voor objecten en je precies weet hoe ver je kunt rijden. Scoozy combineert de stabiliteit van 4 wielen met de kleine draaicirkel van een 3-wieler. Uiteindelijk moet Scoozy autonoom gaan rijden. Kortom, het wordt een vervoermiddel en geen hulpmiddel.

Spannende tijden

Met een start-up is het de truc om het kip-ei verhaal te doorbreken. Je zoekt een klant. De klant wil eerst een voertuig zien. Voor een voertuig is geld nodig, waarvoor je dan een investeerder zoekt. De investeerder zegt “ kom maar terug als je een klant en prototype hebt”. Dat maakt het ongelofelijk uitdagend. Wat daarbij helpt is als je, naast een grondig marktonderzoek en goed doordacht plan, een track-record hebt. Nuon Solar Team op je CV draagt daar aan bij. Het Nuon Solar Team biedt daarnaast toegang tot talent dat cruciaal is om het team op te bouwen.

Het lijkt erop dat het kip-ei verhaal voor Scoozy nu is doorbroken. Twee investeringsmaatschappijen tekenden een intentieverklaring voor 700.000 euro waarmee via de overheid financiering is aangevraagd. Organisaties als TNO Companies, Achmea, Reframing Studio en een R&D bedrijf, dat onder andere levert aan TomTom en Volkswagen, helpen mee met de ontwikkeling. Twee zeer grote, nog niet nader te noemen, organisaties zijn geïnteresseerd om Scoozy af te nemen. Echt spannende tijden dus. Het plan is om begin volgend jaar echt te gaan testen met een volledig functioneel prototype en eind volgend jaar de eerste voertuigen te leveren. Tot die tijd zullen we steeds een stukje van het nieuwe ontwerp onthullen via onze website www.scoozy.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan en ontvang maandelijks een e-mail met alle laatste updates.

Ontvang de informatiegids

Vul hier je gegevens in en ontvang binnen 5 minuten de informatiegids in je mailbox. In deze gids geven wij antwoord op de 9 meest gestelde vragen over Scoozy en vind je een volledig overzicht van de specificaties en opties met prijslijst. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen en events.

Scoozy demo sale

Rij direct weg op een zo goed als nieuwe Scoozy C uit de showroom bij onze dealers en bespaar €1.840,-! Er zijn een beperkt aantal modellen beschikbaar, dus wees er snel bij!